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Sunday, March 10, 2013

Arroz con Gandules con Pollo horneado #Dominicana #Casera #Saludable

How is everyone?

¿Cómo está todo el mundo?



This past week we had lots of fun and must say "thanks" for the wonderful church family who are great companions to celebrate with. It is always great to give praise and enjoy great company. It is great to share LOVE!

Esto la semana pasada teníamos mucha diversión y debemos decir 'gracias' por la maravillosa familia de la iglesia quienes son grandes compañeros para divertirse con. Siempre es estupendo dar la alabanza y disfrutar de la gran compañía. ¡Es estupendo compartir el AMOR!

I was also able to gather some recipes and try it at home. It was lovely so I have the joy of sharing with you all. I know there are several lovely Dominicans who will know by looking if it is done well. Great to learn about other culture and food.

También pude reunir algunas recetas y probarlo en casa. Era precioso para tener la alegría de compartir con todos vosotros. Sé que hay varios dominicanos encantadoras que sabrán si se hace bien. Ideal para conocer otra cultura y comida.

Here is my version of the recipe:
Rice with Pigeon Peas    

Ingredients

1 pound dried pigeon peas, rinsed
2 bay leaves
1/4 cup oil
1 medium white onion, diced
2 garlic cloves, minced
1 green bell pepper, diced
1/2 cup chicken broth
1/2 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon ground coriander
1/2 teaspoon cayenne
2 cups long-grain rice
1/2 lime, juiced
1 tablespoon salt

Method

Put the pigeon peas and bay leaves in a large pot, cover with 3 quarts of cold water, and place over medium heat. Cover and cook the beans until tender, about 1 1/2 hours. Check the water periodically; add more, if necessary, to keep the peas covered. Drain the pigeon peas and reserve 4 cups of the cooking liquid. Preheat the oven to 350 degrees F. Coat a large Dutch oven or other ovenproof pot with  oil and place over medium heat. When the oil is hot, add the onion, garlic, and peppers. Cook, stirring, for 10 minutes, until the vegetables have softened, without letting them brown. Pour in the chicken broth and continue to cook until the liquid is evaporated. Stir in the cumin, coriander, and cayenne. Mix in the rice and reserved pigeon peas. Pour in the reserved 4 cups of pigeon pea cooking liquid, lime juice, and salt; stir everything together. Cover and bake for 20 to 30 minutes, until the rice is tender and the liquid is absorbed.




Arroz con Gandules

Ingredientes
1 Libra gandules 
seca, enjuagarse
2 hojas de laurel
1/4 taza de aceite
1 cebolla blanca mediana, cortada en cubos
2 dientes de ajo, picados
1 pimiento verde, picado
1/2 taza de caldo de pollo
1/2 cucharadita de comino molido
1/2 cucharadita de cilantro
1/2 cucharadita de pimienta
2 tazas de arroz 
1/2 limón, jugo
1 cucharada de sal


Methodo

Ponga los gandules y hojas de laurel en una olla grande, cubre con agua fría y sobre fuego medio. Cubre y cocine los frijoles hasta que estén tiernas, por 1 1/2 horas. Fijase del agua; agregar más, si fuera necesario, para mantener los guisantes cubierto. Escurra los gandules y reservar 4 tazas del líquido de cocción. Precalentar el horno a 350 grados f el. cubri una olla grande u otro olla con aceite y lugar sobre fuego medio. Cuando el aceite esté caliente, añadi la cebolla, ajo y pimientos. Cocine, revolviendo, durante 10 minutos, hasta que las verduras estén blandas, sin permitirles marrón. Verte el caldo de pollo y continua la cocción hasta que el líquido se evapora. Agregue el comino, cilantro y pimienta. Mezcle el arroz y reservados gandules. Vierta las reservado 4 tazas de  líquido, jugo de limón y la sal; Revuelva todo junto. Cubrir y hornear de 20 a 30 minutos, hasta que el arroz esté tierno y el líquido se absorba. 

I made some baked chicken and a small salad. Everyone enjoyed. Enjoy!

Hice el pollo al horno y una pequeña ensalada. Todos disfrutaron. ¡ Buen provecho!

©Maricela, All Rights Reserved. Written for: Emy Cooks

2 comments:

  1. great recipe. never heard of pigeon peas before

    ReplyDelete
  2. Hi Stacie,

    It is similar to the lentils. There are many different colors and I see many different names. Same family I am guessing and are very healthy. Hope this helps:)

    ReplyDelete