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Monday, December 17, 2012

Tomato Ring filled with Shrimp using Avocados from Mexico #ILoveAvocados #amolosaguacates



This time of the year brings a lot of memories of my grandmother. She would always celebrate La Posada Navideña. I can remember as children how much fun it was especially eating the food and bursting the piñata. The fact that we had to pray came naturally as it is something we were used to doing. Presently, it is still a lot of fun to see our children have the fun we used to have. The only difference is how and why we pray now compared to why we used to pray. The prayers in Merida are usually the rosary, I go to different churches and a mass is celebrated and food is shared afterwards.


Esta época del año trae muchos recuerdos de mi abuelita, quien siempre celebraba La Posada Navideña. Puedo recordar como niños nos divertiamos, que fue especialmente comiendo los alimentos y revientando la piñata. El hecho de que hemos tenido que rezar viene naturalmente como es algo que se hacia desde pequeños. Actualmente,  todavía es un diversión para ver a nuestros hijos guzando la diversión que solíamos tener. Las oraciones en Mérida son por lo general el rosario, voy a diferentes iglesias y se celebra una misa y la comida se comparte después.


I can remember going from house to house singing and praying asking for lodging. The fun part was after the prayers when we were invited in the house to eat and burst a piñata. This is done for 9 days. For these 9 days we were given one or all of these food: handmade tamales (tortiados y/o coldados), corn porridge (atole) and/or hand made chocolate drink.


Puedo recordar llendo de casa en casa cantando y orando pidiendo alojamiento. La diversión fue después de las oraciones cuando fuimos invitados en la casa a comer y reventar la piñata. Esto se realiza durante 9 días. Durante estos 9 días nos dieron uno o todos de estos alimentos: tamales tortiados y/o coldados, atole de maíz , bebida de chocolate hecho a mano. Aveces cualquier alimento uno hace o le gustó fue hecho y compartido entre los invitados.


In the village in Merida, Yucatan, there is a typical dance whereby the couple would dance with a basket of peanuts or pepita (squash seeds roasted) and later whatever was left was shared. After the dancing, whatever food one makes or liked was made and shared among the guests.


En el pueblo de Mérida, Yucatán, hay una danza típica adonde la pareja bailaba con una canasta de cacahuetes o pepita y lluego reparten lo que quedaba. 


The part that we liked most as children was the bursting of the piñata. This star shaped piñata meant the 7 capital sins. The sweets and small gifts in the piñata represents blessings. 


La parte que nos gustó más como niños fue la explosión de la piñata. Esta estrella en forma de piñata significaba los 7 pecados capitales. Los dulces y pequeños regalos en la piñata representa las bendiciones.






The main part of this nightly event is remembering Mary and Joseph finding a place in the inns to prepare for the birth of Jesus Christ. They were continuously refused and finally someone offered the stable.


La parte principal de este evento nocturno es recordar a María y José encontrar un lugar en las Posadas para prepararse para el nacimiento de Jesucristo. Continuamente fueron rechazados y finalmente alguien ofreció el establo.


Sharing a recipe for the posada.





Tomato with Prawn and Avocado Filling  
which I modified.

1 1/4  tomato 

1 T. grated onion or finely chopped  
3 T. lemon or 4 tsp. cider vinegar 
12 oz. (350g) tomatoes skinned, seeded 
1 tsp. Worcestershire  

FILLING: 


1 large ripe avocados  

1 lemon juice
1 pound prawns 
2 T. soured fresh cream
4 T. vinaigrette 

Method
Roughly chop avocados and toss in a basin with lemon iuìce. Make 

vinaigrette with 2 tablespoons white vinegar, 4 tablespoons olive oil, 
1 clove garlic, 1 teaspoon French mustard, salt and pepper, Mix with cream
and add prawns and avocado.




Tomate con relleno de camarones and Aguacate  


Ingredientes:
1 1/4  tomato 

1 T. cebolla rayado   
3 T. limón o 4 tsp.vinegre 
12 oz. tomates sin semillas
1 tsp. Worcestershire  

Relleno: 


1 aguacate grande 

1  jugo de limon
1 libro de camarones 
2 T. nata agria
4 T. vinagreta

Metodo:

Pique los aguacates y mezcle en una palangana con iuìce de limón. Hacer 
Vinagreta con 2 cucharadas vinagre blanco, 4 cucharadas aceite de oliva, 
Clavo 1 ajos, 1 cucharada mostaza francesa, sal y pimienta, mezclar con crema Y añadir los langostinos y aguacate.





You can find some well known Posada recipes on the Avocados from Mexico. Chef Pepin shares some great alternatives, traditional recipes and all with Aguacates de Mexico.

Puedes encontrar mas Recetas para las Posadas en el Sitio de Avocados From Mexico, el Chef Pepin, nos ofrece muy buenas opciones y/o alternativas, recetas tradicionales y nuevas, claro con Aguacates de Mexico.


Miren al Chef Pepin como celebra Posadas con Sabor.





This post was in collaboration with Latina Bloggers Connect and Avocados from Mexico, but opinions are only mine.




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2 comments:

  1. I didn't know that about the 7 points- que interesante! As always, the recipe sounds wonderful!!

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  2. Glad it is interesting and thank you BB:) Have a good day! How's the weather there?

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